TURISTI već desetljećima uživaju u jelima od jegulja iz rijeke Neretve koja se nude u restoranima na jugu Hrvatske, no sada jedna druga gastronomska delicija ugrožava biološku raznolikost delte rijeke i prijeti ribolovu jegulja.
Invazivna vrsta plavog raka prvi je put primijećena u delti Neretve početkom ovog stoljeća. Vjerojatno su stigli na to područje na brodovima koji su se usidrili u obližnjoj luci Ploče. U nekoliko desetljeća ta se vrsta raka razmnožila na ušću Neretve i preplavila područje kojim su prethodno dominirale jegulje, piše Reuters.
Plavi rak
“Plavi rak je svejed i nanosi ogromnu štetu lokalnom fondu riba i školjaka, modelirajući time ekosustav. Logično je da će pad broja jegulja utjecati na zaštitni znak lokalnog gastronomskog turizma”, rekao je morski biolog Branko Glamuzina sa Sveučilišta u Dubrovniku.
Cijeli članak možete pročitati na: index.hr
Foto: Pixabay