Apolitični

Pizzerija u kojoj rade samo roboti otvorila drugi restoran u Parizu!

Gosti dolaze i zbog ‘predstave‘, a vlasnici kažu: ‘Živi zaposlenici su prošlost‘

Iako nekoliko restorana diljem svijeta koristi autonomne strojeve za pripremu hrane, većina ih radije drži iza kulisa i dalje od znatiželjnih pogleda. Pariška pizzerija Pazzi ima nešto drugačiji pristup; oni dopuštaju kupcima da gledaju kako im roboti peku pizzu. Uostalom, sami slogan ovog restorana je: ‘Dođu zbog predstave, ostani zbog pizze’.

Čak i prolaznici mogu promatrati narančasto-srebrne mehaničke ruke kako se vješto vrte iza staklenog izloga, gnječe tijesto, stavljaju umak, guraju pizze u pećnice, režu ih i stavljaju konačni proizvod u kutije za preuzimanje. Kupci mogu naručiti putem kioska s ekranom osjetljivim na dodir unutar ili putem internetske aplikacije. Specijalizirani roboti mogu pripremiti pizzu za 45 sekundi, tako proizvodeći i do 80 na sat. Nisu potrebni nikakvi ljudi, a zapravo bi i samo usporili tijek rada.

Automatizacija je svakako proizvodna budućnost koja će sve više i više zamjenjivati ljudski rad. Današnji posao je često dosadan, monoton, opasan pa i nepotreban, a kad se tome doda robotska efikasnost kojoj čovjek, ni izbliza, ne može parirati, pitanje je – zašto ne gledamo više ovakvih pothvata? Svakako, društveni koncept ‘rad za plaću’ će se, u dogledno vrijeme, sve više propitkivati i, ako čovječanstvo želi napredovati, mijenjati.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay