Apolitični

Pčelama u pomoć stiže umjetna inteligencija

Dobro je poznato da mnoge biljne vrste ovise o pčelama i njihovom oprašivanju. Također je dobro poznato da je posljednjih desetljeća globalna populacija pčela u padu, te da bi nestanak pčela mogao ugroziti i opstanak ljudi. Izraelska tehnološka tvrtka možda ima rješenje ovoga problema – robotsku košnicu.

Postoji više mogućih uzroka opadanja pčelinjih populacija u svijetu. Izumiranjem je zapravo najviše pogođena europska pčela medarica, Apis mellifera, prva domesticirana pčelinja vrsta koja se proširila po svim kontinentima i čije košnice postoje diljem svijeta. Zasad ne postoji znanstveni konsenzus o tome zašto pčele nestaju, ali vjeruje se da su među glavnim razlozima gubitak staništa, klimatske promjene, prekomjerna upotreba pesticida, genetski faktori, paraziti i različiti patogeni, odnosno kombinacija svih tih faktora.

Izraelska tvrtka Beewise vjeruje da ima moguće rješenje za oporavak pčelinje populacije – potpuno automatiziranu košnicu prikladnog naziva Beehome. Riječ je o svojevrsnom ‘kontejneru’ na solarnu energiju koji inovativno spaja robotiku, video nadzor i umjetnu inteligenciju kako bi osigurao savršene uvjete za pčele. Beehome može smjestiti do 24 pčelinje zajednice i automatski kontrolira klimatske uvjete i vlagu, otkriva i eliminira štetočine i parazite, identificira kada se zajednica priprema za rojenje, šalje upozorenja kada je potrebna ljudska intervencija, pa čak i sakuplja med koji pčele proizvode.

Dakako, sve to mogu raditi i ljudi, ali u praksi su košnice često razbacane uokolo po prirodi i teško dostupne pa se događa da pčelari saznaju za problem kad je već prekasno. Robotska košnica pak obavlja nadzor 24 sata dnevno i nikada se ne umara.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay