Podzemne vode glavni su izvor slatke vode za poljoprivredna dobra, za domaćinstva i za razne industrije, a njihovo pretjerano iscrpljivanje moglo bi predstavljati ozbiljnu ekonomsku i ekološku prijetnju, poput pada prinosa usjeva i destruktivnog slijeganja tla, osobito u obalnim područjima. Rezultati su to studije objavljene u znanstvenom časopisu Nature.
Vjerojatno je jedna od glavnih pokretačkih sila iza toga ubrzanog opadanja razine podzemnih voda njihovo prekomjerno korištenje za poljoprivredu, odnosno za navodnjavanje u sušim klimatskim uvjetima, smatra Scott Jasechko, jedan od koautora studije sa Sveučilišta Kalifornija u Santi Barbari.
No utjecaj na taj fenomen ima i suša, također potaknuta klimatskim promjenama. Pritom poljoprivrednici ispumpavaju više podzemne vode nego što je uobičajeno da bi zajamčili navodnjavanje svojih usjeva, pojasnio je Jasechko.
Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr
Image by Fernando Augusto from Pixabay