Apolitični

Ovo su najnezdravije namirnice na svijetu

Vrijeme je da počnete slušati nutricioniste i liječnike kad vam kažu da je prerađena hrana najgora za vas. Znamo i sami da je teško odoljeti iskušenju u obliku slatkiša i grickalica, ali te su namirnice bogate kalorijama, šećerima, čak i tvarima koje mogu narušiti naše zdravlje.

Ako pokušavate smršavjeti i poboljšati svoje zdravlje, izbacite ili barem smanjite unos ovih ove namirnica.


Čips od krumpira

Žao nam je, ali vrijeme je da se riješite tih zaliha čipa. I kad kažemo “riješite”, ne mislimo da ih pojedete odjednom. Jedno serviranje je 18 listova čipsa, zaustavite li se ikad na tome? Vjerujemo da ne.

– Jednostavni ugljikohidrati visokog glikemijskog indeksa pa još tretirani u biljnim uljima pri visokoj temperaturi prženja pravi su recept za unos ne samo velike količine kalorija već i štetnih, potencijalno prokancerogenih spojeva – objasnila je nutricionistica Vedrana Dučkić.

Pohana piletina

Da, piletina je bolji izbor od crvenog mesa jer sadrži manje zasićenih masti i odličan je izvor proteina. Međutim, kad je premažete brašnom i jajima te pržite u vrućem ulju, hranjivi protein pretvorite u jedan od najnezdravijih obroka.

Prženjem hrane na visokoj temperaturi u biljnim uljima stvarate trans masti, koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, raka i pretilosti, navodi časopis Journal of Food Science and Technology.

Krafne

Sastoje se od bijelog brašna, šećera, a zatim se prže u ulje. Sadrže trans masti koje su zaslužne za povećavanje lošeg kolesterola te snižavanje dobrog.

– “Slatke i masne” i malo je toga potrebno dodati kada želimo izbjeći debljanje i predispoziciju za razvoj bolesti kao što su pretilost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i dr. Znamo li način pripreme i nutritivni sastav krafne možemo je opisati kao energetsku bombu praznih kalorija – pojašnjava Dučkić.

Suhomesnati proizvodi

Jedan od sastojaka suhomesnatih proizvoda konzervans zvan natrijev nitrat može izazvati kroničnu upalu u arterijama, što dovodi do ateroskleroze, sužavanja arterija.

Juha iz vrećice

Iako može zvučati odlično pojesti juhu iz vrećice, ona je nerijetko puna soli. Neke čak sadrže 500 miligrama natrija po serviranja, a preporučena dnevna doza za odraslu osobu je od 1000 do 1300 miligrama. Baš zbog toga su na “crnoj listi” mnogi kardiologa, liječnika i nutricionista.

Hrenovke

Prema Nacionalnom vijeću za hrenovke i kobasice, hrenovke se prave od boljih komada govedine. Međutim, nakon što se ti komadi govedin izmelju, miješaju se s nitratima kako bi se proteini mesa povezali. Slično većini drugih namirnica koje se nalaze u ovom članku, hrenovke su bogate zasićenim mastima i natrijem.

Cijeli članak možete pročitati na: zivim.gloria.hr

Foto: Pixabay