Apolitični

Osmišljen stroj za precizno 3D ispisivanje i pečenje piletine laserom!

Znanstvenici s američkog sveučilišta Columbia iskoristili su modernu tehnologiju kako bi izradili iznimno precizna kulinarska djela, u kojima su oblik, tekstura i okus kontrolirani na mikroskopskoj razini

Ekipa istraživača s američkog sveučilišta Columbia već gotovo desetljeće i pol razvija tehnologije za 3D ispis hrane. Ova tehnologija oslanja se na klasične metode aditivne proizvodnje, ali umjesto plastičnog filamenta na podlogu polaže razne namirnice u tekućem obliku, sloj po sloj, i tako stvara jedinstvene i vrlo precizne kulinarske kreacije. Međutim, 3D ispisivanje, primjerice, čokolade jednostavno je za izvesti jer se čokolada prilikom hlađenja stvrdnjava i zadržava zadani joj oblik. S druge strane, meso nema to svojstvo, pa je ista ekipa znanstvenika prionula na posao kako bi uspjeli u svoje 3D printane zalogaje uključiti i namirnice kojima je potrebna termička obrada.

Rezultat njihovog rada je studija koja opisuje “robotskog kuhara” objavljena početkom ovog mjeseca u časopisu Science of Food. Rješenje problema preciznog kuhanja ili pečenja 3D ispisanih kreacija pronašli su u – laserima. Oni mogu, kao i kod SLS 3D pisača, sloj po sloj precizno aplicirati toplinsku energiju na ispisanu hranu, te je tako termički obrađivati i davati joj potrebna svojstva. Osim što neće ostati sirova, ovako tretirana hrana moći će imati i željenu teksturu, okus i nutritivna svojstva.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay