Uvođenje orašastih plodova u prehranu može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 2, tvrde znanstvenici s Harvardske škole za javno zdravlje TH Chan i bostonske Brigham and Women’s hospital.
Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation Research upućuje na to da je kod dijabetičara koji su konzumirali najmanje 28 grama orašastih plodova pet ili više puta tjedno evidentiran 11 posto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, 15 posto manji rizik od razvoja koronarnih bolesti te su evidentirali za 25 posto manji kardiovaskularni i 27 posto niži ukupni mortalitet.
Istraživanje je pokazalo i to da su orašasti plodovi poput oraha, badema, brazilskih oraha, indijskih oraščića, pistacija, pekan oraha i lješnjaka, bili korisniji u kardiovaskularnoj prevenciji od kikirikija.
Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr
Foto: Pixabay