Apolitični

Oprez sa zaslađivačima! Često korištenje remeti metabolizam

Mnogo se govorilo o opasnostima šećera, osobito onih u zaslađenim napitcima i jelima. On podiže rizik od pretilosti, bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetesa tipa 2, a na mozak ima ovisnički učinak, piše Medicalnewstoday.

Kako bi izbjegli šećer, mnogi stoga koriste umjetna sladila bez kalorija. Umjetni zaslađivači dodaju sladak okus bez štetnih učinaka, ili se barem tako mislilo. Samo u SAD-u više od 40 posto odraslih i oko četvrtina djece koriste umjetna sladila. No istraživanja su pokazala da podjednako mogu prouzročiti nastanak dijabetesa i razvoj pretilosti, a nova studija utvrdila je i da imaju učinka na metabolizam. Naime, samo okus nečeg slatkog može promijeniti razinu glukoze u krvi.

Znanstvenici ističu kako različiti zaslađivači također imaju različite kemijske strukture. No osjet slatkoće sam po sebi može se generalizirati. Naime, otkrili su i kako samo kušanje zaslađivača, bez gutanja tvari, utječe na metabolizam. – U obje grupe ispitanika, dakle i kod onih normalne težine i kod pretilih, pojavila se redukcija inzulinskog odgovora na test tolerancije glukoze kad su samo kušali zaslađivač, a prije nego što su popili otopinu glukoze.

Svjesni su, kaže, da još ne znaju detaljno kakav je točno metabolički učinak zaslađivača osim što pruža osjet slatkoće. Stoga sugeriraju umjereno korištenje takvih preparata.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay