Apolitični

Okusi Mediteran u Šibeniku!

Okusi Mediteran! predstavlja mediteransku kulturu življenja, a posebno gastronomiju i autohtone proizvode, te promovira Šibenik i okolicu kao poželjnu gastro-enološku destinaciju.

Od četvrtka 26. svibnja 2016. do nedjelje 29.svibnja 2016. svi putovi vode u Šibenik, gastronomsko središte Hrvatske! Otvara se 3. Međunarodni Festival Taste the Mediterranean / Okusi Mediteran! Iako su festivalska događanja organizirana na više lokacija, od Nacionalnog parka Krka do otoka Prvića i Murtera, od tvrđave Barone do Gradske knjižnice, središnji dio festivala održat će se na velikom trgu ispred zgrade Šibensko-kninske županije koji je ovom prilikom preimenovan u „Mediteranski trg”.


Na programu Festivala su cooking-show i edukacije stranih chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama iz Francuske, Italije, Maroka, Belgije i Japana te hrvatskih vrhunskih chefova. Tu su i mediteranska tržnica, radionice, vinske degustacije, ekskluzivne večere, izložbe, izleti na Murter, Prvić i NP Krka. Tu će se, na Skradinskom buku, kraj mlinica, u subotu u podne, prvi put održati ekskluzivni cooking show u prirodi, a kuhat će francuski chef Lionel Levy (ima Michelinovu zvjezdicu) i hrvatska kulinarska zvijezda Vesna Miletić.
Partner Festivala je i WWF (svjetska organizacija za zaštitu prirode) s projektom FISH FORWARD.
U četvrtak navečer, na Mediteranskom trgu čeka vas velika „Pidočijada”, koja je ove godine u znaku proslave 950. rođendana grada Šibenika. Učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik, uz podršku vrhunskih chefova, pripremit će 200 kg pidoča (dagnji) za posjetitelje festivala. Porcije će se prodavati za simboličnih 10 kuna, a sav iznos namijenjen je edukaciji najtalentiranijih učenika škole, budućim masterchefovima. Program Pidočijade vodit će ambasadorica projekta Fishforward, komičarka Marina Orsag. A uz dobru spizu ide i dobra glazba, za koju će se pobrinuti bend Vivaracha. Bit će to prava mediteranska fešta.
Za vrijeme trajanja festivala na Mediteranskom trgu u prigodnim kućicama prodavat će se autohtoni proizvodi, domaći zalogaji i vino, A na programu će biti kulinarske demonstracije, priprema koktela, radionice te razna predavanja namijenjena svim uzrastima. U četvrtak ujutro kuhat će djeca, a u petak none i poneki dida. U subotu posjetitelje očekuje i zabavno natjecanje u kuhanju četiri šibenska tima: tim NP Krka, tim HNK Šibenik, tim grada Šibenika i tim jedriličarskog kluba VAL. Taj jedinstveni cooking show vodit će mezimica domaće publike, glumica i voditeljica Doris Pinčić.


Okusi Mediteran! predstavlja mediteransku kulturu življenja, a posebno gastronomiju i autohtone proizvode, te promovira Šibenik i okolicu kao poželjnu gastro-enološku destinaciju. To je jedini festival u Hrvatskoj koji okuplja toliki broj vrhunskih stranih i domaćih kuhara, somelijera, umjetnika, novinara i zaljubljenika u dobru hranu. A svi zajedno uživaju u dijeljenju iskustava i slasnih trenutaka.
Pridružite nam se i vi na festivalu Taste the Mediterranean / Okusi Mediteran! u Šibeniku.

Izvor i foto: sibenik.hr,croatia.hr