Apolitični

Očajan urod maslina u Dalmaciji izazvao teške posljedice – zatvaraju se uljare!

Ovogodišnji urod maslina na području cijele Makarske rivijere je vrlo slab zbog čega je uljara “Podgora”, nakon 17 godina, zatvorila vrata za preradu pa će maslinarima biti otvoreni pogoni u Igranima i Gradcu, dok je Makarska još prije nekoliko godina ostala bez obje uljare.

Kako kaže Darko Acinger, vlasnik podgorske uljare, otvorene 2006. godine, ona neće raditi, jer su potencijalne količine plodova za preradu vrlo male.

– Maslinari koji su lani i godinama ranije imali po nekoliko tona maslina za preradu, ove godine imaju po stotinjak kilograma, pa nam se zbilja ne isplati otvarati pogon. Bolje je da barem uljare u Igranima i Gradcu nešto zarade, nego da svi budemo u minusu.

Lani su masline bile male i suhe, ali je u njima bilo dosta ulja pa je prerada bila savršena, ali ove godine je urod na cijelom potezu od Brela do Gradca očajan, a posebno je slabo rodila oblica – tvrdi Acinger i dodaje da se pogon ne stavlja u funkciju ako se dnevno ne prerade tri ili četiri tone maslina, što je bilo dosadašnjih godina kada se radilo u tri smjene, a sve najavljene količine bi se ove godine preradilo u samo nekoliko dana.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay