Apolitični

Nutricionisti: Ne nasjedajte na naslove o pojedinačnoj “superhrani”: Raznolika prehrana najbolji je pristup

Vjerojatno ste čitali priče u kojima se navodi da konzumiranje borovnica smanjuje rizik od demencije, ili da je crno vino dobro za vaše srce, ili da kava štiti od dijabetesa tipa 2. Zapravo, postoji puno velikih zdravstvenih tvrdnji za određenu takozvanu “superhranu”. No, što je od svega toga istina?

Skupina nutricionista, koja tvrdi da je i sama sudjelovala u istraživanjima vezanim za navedene prehrambene namirnice, ističe u članku za The Conversation kako oni nisu odgovorni za naslove izvučene iz konteksta.

Isto tako tvrde da ispod tih priča koje privlače pozornost kriju se važna i ozbiljna istraživanja koja će nam pomoći da svi budemo sretniji i zdraviji.

Veliki izazov s istraživanjem bioaktivnih tvari je odvojiti učinak hrane od pojedinog spoja (hrana je nevjerojatno složena i sadrži mnogo spojeva). U šalici kave nalaze se neke fenolne kiseline koje imaju pozitivan učinak na zdravlje srca, ali drugi spojevi koji mogu povećati kolesterol.

Istraživanja bioaktivnih tvari često rezultiraju naslovima o nevjerojatnoj hrani. U stvarnosti, to je samo mali dio hrane, koji se često nalazi i drugdje. Značajan primjer su borovnice. Sadrže bioaktivne tvari, ali su i skupe. Kupine i šljive daju iste bioaktivne tvari, ali su mnogo jeftinije, objašnjava navedena skupina nutricionista.

No, mnoge od njih uzrokuju probleme kada se konzumiraju u prevelikim količinama. Na primjer, flavanoli zelenog čaja mogu uzrokovati oštećenje jetre kada se konzumiraju u vrlo velikim količinama.

Naša tijela su nevjerojatno složena i trebaju puno različitih vitamina, minerala, makro i mikronutrijenata kako bi nas optimalno održavali. Sada se čini vjerojatnim da ovom popisu trebamo dodati bioaktivne tvari. No, nije važno odakle dolaze – važna je raznolikost, poručuju na kraju stručnjaci.

Izvor: The Convesation