Apolitični

Nove Michelinove zvjezdice i preporuke za hrvatske restorane

Michelin je ponovno u Hrvatskoj! Ovog puta su se ovjenčali zvjezdicama šibenski Pelegrini, dubrovački Restoran 360 te ponovno istarski Monte!

“Za nju je potreban perfekcionizam, trud, rad, upornost i što je najvažnije strast i ljubav prema kuhanju.” jednom je prilikom izjavio Niko Romito, chef restorana Reale i ponosni nositelj tri Michelinove zvjezdice pa nastavio:

“Ne možete pokušati dohvatiti zvjezdice, niti raditi na način samo da ih dobijete, morate voljeti to što radite, truditi se biti najbolji, prezentirati nešto drugačije pa će zvjezdice same doći. Jednom su me pitali zašto sam se odlučio prezentirati kelj kao jelo za dobivanje Michelinovih zvjezdica. Odgovor je bio jednostavan, on je naša lokalna namirnica i obrađivali smo ga vrlo specifičnih procesima gotovo sedam dana i taj kelj je na samom kraju doista bio nešto posebno.”

U slučaju Restorana 360 Dubrovnik dobivanje zvjezdice je rezultat desetogodišnjeg kontinuiranog rada, tima koji broji nešto više od četrdeset zaposlenika, a koji svoj posao obavljaju precizno poput švicarskog sata i uigrano poput dobro uvježbane plesne koreografije.

Stalna edukacija, odricanje, ulaganje i ljubav prema namirnici pretvorili su ruševnu palaču u najbolji restoran u Hrvatskoj – Pelegrini i to nekoliko puta zaredom po izboru Dobrih restorana, a sad je to prepoznao i Michelin! Ovo je priča o čovjeku i njegovu snu koji je oko sebe okupio tim koji s njim dijele njegovu strast te ljubav prema hrani i danas kuhaju najbolje. Trebalo je dugo. Trudili se, educirali, žrtvovali i ulagali. Posao još nije gotov jer smatraju da se stalno treba nadograđivati i biti bolji.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Shutterstock