Apolitični

Nova studija sugerira uznemirujući učinak popularnog umjetnog zaslađivača ASPARTAMA na ponašanje

Nova američka studija koja se bavila učincima umjetnog zaslađivača aspartama na miševima sugerira da njegovo konzumiranje potiče tjeskobu.

Aspartam je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) 1981. godine i otad se široko koristi u niskokaloričnoj hrani i pićima. Danas se nalazi u gotovo 5000 različitih proizvoda koje konzumiraju odrasli i djeca u SAD-u.

U navedenoj studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu PNAS miševi su pokazali tjeskobnije ponašanje u posebno dizajniranim testovima raspoloženja kad su dobili pristup vodi zaslađenoj s 15 posto maksimalno dnevno preporučene količine aspartama za ljude koju preporučuje FDA.

Učinak se prenosi i na buduće generacije?

Još je fascinantnije to da su se učinci mogli vidjeti i u potomcima tih miševa i do dvije naredne generacije. Drugim riječima, nisu ugroženi samo oni koji konzumiraju umjetni zaslađivač već i njihova djeca i djeca njihove djece, a znanstvenici nastavljaju istraživanja baš u tom smjeru.

Značajne promjene u dijelu mozga

Tjeskoba je u istraživanju mjerena nizom testova labirinta na nekoliko generacija miševa. Znanstvenici su isto tako napravili sekvenciranje RNK-a na ključnim dijelovima njihovih živčanih sustava kako bi se utvrdilo kako su se geni tkiva izražavali. Otkrili su značajne promjene u amigdali, dijelu mozga povezanim s regulacijom tjeskobe.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay