Nova američka studija koja se bavila učincima umjetnog zaslađivača aspartama na miševima sugerira da njegovo konzumiranje potiče tjeskobu.
Aspartam je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) 1981. godine i otad se široko koristi u niskokaloričnoj hrani i pićima. Danas se nalazi u gotovo 5000 različitih proizvoda koje konzumiraju odrasli i djeca u SAD-u.
U navedenoj studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu PNAS miševi su pokazali tjeskobnije ponašanje u posebno dizajniranim testovima raspoloženja kad su dobili pristup vodi zaslađenoj s 15 posto maksimalno dnevno preporučene količine aspartama za ljude koju preporučuje FDA.
Učinak se prenosi i na buduće generacije?
Još je fascinantnije to da su se učinci mogli vidjeti i u potomcima tih miševa i do dvije naredne generacije. Drugim riječima, nisu ugroženi samo oni koji konzumiraju umjetni zaslađivač već i njihova djeca i djeca njihove djece, a znanstvenici nastavljaju istraživanja baš u tom smjeru.
Značajne promjene u dijelu mozga
Tjeskoba je u istraživanju mjerena nizom testova labirinta na nekoliko generacija miševa. Znanstvenici su isto tako napravili sekvenciranje RNK-a na ključnim dijelovima njihovih živčanih sustava kako bi se utvrdilo kako su se geni tkiva izražavali. Otkrili su značajne promjene u amigdali, dijelu mozga povezanim s regulacijom tjeskobe.
Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr
Foto: Pixabay