Već desetljećima traje kontroverza oko sigurnosti zamjenskih preparata za šećer. Otkako su se dijetalna pića pojavila u trgovinama 1950-ih, kruže glasine da takvi zaslađivači, koji osim aspartama danas također uključuju saharin, sukralozu i steviju, mogu više nego samo zadovoljiti želju za slatkim bez kalorija šećera. No, taj “višak” nije bilo lako znanstveno utvrditi.
U novoj studiji o četiri navedene zamjene za šećer, istraživači su otkrili da ti nenutritivni zaslađivači ne putuju samo neprimjetno kroz tijelo. Rezultati studije, objavljeni 19. kolovoza u časopisu Cell, povezuju dva umjetna zaslađivača, saharin i sukralozu, s porastom razine glukoze i sugeriraju da su sva četiri povezana s promjenom profila crijevnih mikroba.
Hoće li se ta nova otkrića pretvoriti i u probleme, treba se tek utvrditi. U međuvremenu, ljubitelji dijetalnih napitaka još ne moraju tražiti nove alternative.
Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr
Foto: Pixabay