Apolitični

Nova pravila EU-a: Podrijetlo glavnog sastojka hrane mora biti vidljivo na ambalaži

Hrvatska gospodarska komora (HGK) održala je u petak edukaciju za poduzetnike o navođenju zemlje i mjesta podrijetla glavnog sastojka hrane, gdje je uz ostalo istaknuto da će glavni sastojak nekog prehrambenog proizvoda morati biti istaknut u istom vidnom polju s navodom o zemlji podrijetla hrane i biti ispisan propisanom veličinom slova.

Voditeljica Službe za informiranje o hrani i temeljne zahtjeve kvalitete hrane Ministarstva poljoprivrede Marija Batinić Sermek naglašava da je, uz sastav hrane, zemlja podrijetla informacija koja najviše zanima kupce.

“Određivanje glavnog sastojka može biti dosta subjektivno, ali treba se voditi praksom poštenog informiranja potrošača. Uzmimo konkretan primjer kobasica koje se proizvode u Hrvatskoj, a meso za njih se dobavlja iz drugih zemalja. Ako proizvođač označava njihovo podrijetlo, onda će morati i označiti podrijetlo mesa, odnosno da njegovo podrijetlo nije Hrvatska“, objasnila je, uz napomenu da su pravila dosta nejasna i mogla bi dovesti do kaosa na tržištu.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay