Apolitični

Noma odlazi u povijest: Zatvara se najbolji restoran na svijetu

Iako se restoran zatvara, njegova gastrofilozofija se nastavlja. Od 2025. godine Noma će se transformirati u testnu kuhinju posvećenu inovacijama u hrani, razvoju novih okusa i proizvoda.

Proslavljeni danski restoran Noma chefa Renea Redzepija zatvara vrata za goste u zimu 2024. godine. Ova kuća moderne nordijske kuhinje iz Kopenhagena s tri Michelinove zvjezdice pet je puta nosila prestižnu titulu najboljeg restorana na svijetu – 2010., 2011., 2012., 2014. i 2021. godine.

Njezin glavni kuhar i suvlasnik u posljednjih 15-ak godina unio je revoluciju na područje nordijske kuhinje samoodrživim pristupom gastronomiji, serviranjem lokalnih proizvoda u sezoni, ali i zanimljivim okusnim kombinacijama. Na Redzepijevu jelovniku moglo se naći sve, od jestivih šišarki preko ragua od sobova mesa do hrskavog nevena s umakom od viskija i žumanjka.

Iako se restoran zatvara, njegova gastrofilozofija se nastavlja. Od 2025. godine Noma će se transformirati u testnu kuhinju posvećenu inovacijama u hrani, razvoju novih okusa i proizvoda. Radit će se liniji Noma Projects, koja će uključivati sve, od proizvodnje fermentiranih umaka preko organizacije tečajeva kuhanja do postavljanja online platforma za obrazovanje kuhara.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay