Apolitični

Nije kravlje, nije biljno: Sintetičko mlijeko stiže na tržište

Globalna mliječna industrija se mijenja. Konkurencija alternativne hrane koja nije proizvedena od životinja, poput sintetičkog mlijeka, sve je veća te sa sobom nosi i nove izazove.

Za sintetičko mlijeko nisu potrebne krave ili druge životinje. Može imati isti biokemijski sastav kao i životinjsko mlijeko, ali se stvara korištenjem nove biotehnološke tehnike poznate kao “precizna fermentacija” koja proizvodi biomasu uzgojenu iz stanica, piše u članku za The Conversation Milena Bojović sa Sveučilišta MacQuarie u Australiji.

Više od 80 posto svjetske populacije redovito konzumira mliječne proizvode. No, sve su glasniji pozivi da se hrana životinskog podrijetla zamijeni nekom drugom. Sintetičko mlijeko nudi proizvod bez brige za emisije metana ili dobrobit životinja. Iako dobro zvuči, mora prevladati još mnoge izazove i zamke kako bi postalo ravnopravna i održiva alternativa mlijeku životinjskog podrijetla.

Za razliku od sintetičkog mesa, koje se teško može uskladiti sa složenošću i teksturom životinjskog mesa, Bojović kaže da se sintetičko mlijeko reklamira kao da ima isti okus, izgled i osjećaj kao i normalno mlijeko.

Sintetičko mlijeko nije znanstvenafantastika – već postoji. U SAD-u, na primjer, tvrtka Perfect Day isporučuje proteine ​​bez životinjskog porijekla napravljene od mikroflore, koji se zatim koriste za izradu sladoleda, proteinskog praha i mlijeka. U Australiji, startup tvrtka Eden Brew razvija sintetičko mlijeko u Werribeeju u Victoriji. Tvrtka cilja na potrošače koji su sve zabrinutiji zbog klimatskih promjena, a posebno zbog doprinosa metana iz krava, piše Bojović navodeći neke primjere.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr