Apolitični

“Nema više škrpina, nestale su”: Što se događa sa sve rjeđom stanovnicom Jadrana

Ima riba, naših jadranskih, koje danas češće nalazimo u ribarskim pričama nego u lovini. Dobro bi bilo da se radi o samo jednoj vrsti, možda bi je i mogli zaštititi. Ali, kad krene nabrajanje koje se ribe slabo love, rijetko viđaju u podmorju prilikom ronjenja, za koje se tvrdi da ih nema, lista se samo širi. Među takve nedvojbeno spada škrpina. Ili škarpina, kako god je tko zove. Rijetki se hvale njenim ulovom.

Za škrpinu možemo reći da je prava riba, vrijedna ribarske pažnje i gurmanskih uzdaha. Bez sumnje jedna od najpoznatijih riba Jadranskog mora. Jedni će reći da je lijepa, a s druge strane čut ćemo suprotnu tvrdnju da je neugledna, puna bodlji, pomalo robusna i, za neoprezne, opasna. Ribolovcima je u svakom slučaju atraktivna i draga lovina, posebno kad se ulovi kakav veći ili veliki primjerak. Nažalost, škrpine su danas rijetke i male, o trofejnim primjercima da ne govorimo, piše Novi list.

“Veliku škrpinu sada mogu vidjeti samo na peškariji, ako je dovezu iz Maroka”, žali se iskusni i uspješni ribolovac s jednog našeg otok. “Nema više škrpina, nestale su. Odem na more, uvijek nešto ulovim, ali škrpinu dugo nisam vidio. Kad se samo sjetim kakve sam škrpine lovil… Nikad više! Nažalost…”

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay