Apolitični

Najmanji vinograd na svijetu: Na terasi uzgaja lozu i prodaje bocu vina po 5 tisuća eura

Na minijaturnom prostoru ekscentrični vinar uzgaja crno grožđe za tek 29 boca godišnje, koje se prodaju u umjetničkoj galeriji Bonsioni Arte, nekoliko ulica dalje, po vrtoglavoj cifri…

Talijan Tullio Masoni proizvodi jedno od najekskluzivnijih vina na svijetu – ali ne želi da ih itko pije. Poduzetnik, kolekcionar umjetnina i bivši investicijski bankar vlasnik je, kako kaže, najmanjeg vinograda na svijetu. Smjestio se na vrhu palače iz 16. stoljeća u rodnom mjestu “tricolore” talijanske zastave. Grad Reggio Emilia nalazi se u sendviču između Parme i Modene, u kraju koji je Italiji dao neke od njezinih najpoznatijih izvoznih proizvoda, uključujući Ferrari i Lamborghini, prosciutto di Parma i ragù alla bolognese, kao i lazanje te tortelline.

Na prostoru veličine garaže, odnosno 18,5 četvornih metara, Tullio uzgaja grožđe sorte sangiovese za 29 boca godišnje, koje se prodaju u umjetničkoj galeriji Bonsioni Arte, nekoliko ulica dalje, za vrtoglavih 5000 eura.

Veza između vina i umjetnosti počinje s lozom koja raste na rešetkama, djelu lokalnog kipara Oscara Accorsija. Vino odležava u umjetničkim hrastovim bačvama Lorenza Menozzija koje predstavljaju muškarca i ženu. Giuseppe Camuncoli, poznati Marvelov crtač stripova, koji je rođen u Reggio Emiliji, potpisuje vinske etikete. Zbog svega toga Tullio potiče svoje kupce da nikada ne otvaraju boce, već da ih tretiraju kao umjetnine.

“Ja sam jedini proizvođač vina na svijetu koji kaže da ne biste trebali piti njegovo vino”, rekao je.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr