Apolitični

Najbolji restorani na našoj obali… Poznati portal objavio je svoju top listu

Nema tome jako dugo, objavili smo vam našu listu prijedloga za najbolje restorane u Splitu i okolici, a ako vam treba popis koji uključuje nešto šire područje, preporučujemo vam top listu koju je objavio poznati i cijenjeni portal Plava kamenica.

Kako navode, ovo je njihova “najstroža lista” osam zaista najboljih restorana na Jadranu, a nas veseli što su se na njoj našla dva i nama jako draga objekta iz Splita i Šibenika.

Zanimljivo je što na listi nema većine restorana koje su prepoznali Michelinovi stručnjaci, a razlog je, kako navode, u tome što je “ovo lista zaista najboljih restorana na Jadranu po svim relevantnim kriterijima, a ne samo onim formalnim” te objašnjavaju kako ova lista obuhvaća “najbolje dostupne i pretežno lokalne sastojke, tehnički što preciznije kuhanje, bar stanoviti stupanj inovativnosti i originalnosti, sezonalnost, ambicioznu vinsku kartu, profesionalan servis i obavezne žanrovske značajke fine dininga. U pojedinim slučajevima vrhunski sastojci mogu kompenzirati neke druge nedostatke, dok u drugim slučajevima tehnička virtuoznost i inovativnost može nadoknaditi blago, ali uistinu blago zaostajanje u vrhunskim sastojcima”. Eto, zapitate li se zašto neki vaš favorit nije na popisu, to bi mogli biti razlozi.

1. Cap Aureo, Rovinj

Kako je navedeno, ovaj je restoran na prvom mjestu jer ujedinjuje precizno artikuliranu, visoku progresivnu kuhinju s jakim čistim okusima, pretežno lokalnim sastojcima i mikrosezonskim pristupom te mu je vinska lista jedna je od najboljih u Hrvatskoj.

2. Agli Amici, Rovinj

Ovaj je objekt oduševio ekipu Plave kamenice briljantnom tehnikom, pišu kako je restoran ove sezone kuhanje doveo na razinu originalnog restorana u Udinama koji ima dvije Michelinove zvjezdice. Posebno su pohvalili “savršenu, uzbudljivu, beskrajno ukusnu vegetarijansku hranu” koja je samo jedna od nekoliko degustacijskih opcija u ovom restoranu.

3. Pelegrini, Šibenik

“Pelegrini više nije osobito inovativan, hrabar ni uzbudljiv, ali uspio je postići tehničku perfekciju u kuhanju kakvu je gotovo nemoguće doživjeti bilo gdje u Hrvatskoj. Chef Rudolf Štefan sada se bavi hedonističkim fine diningom visokog internacionalnog nivoa, s dovoljno lokalnog karaktera. Ambijent na terasi doslovno je veličanstven, a servis na čelu sa sommelierom Branom Vukšićem ove je sezone najbolji u Hrvatskoj. Vinska lista može biti sasvim dobra ako se izbjegnu pojedina mediokritetska lokalna vina, a osobito dalmatinski pjenušci koji sami po sebi nemaju nikakvog smisla”, piše Plava kamenica o ovom popularnom restoranu.

Cijeli članak i više o ostalim najboljim restoranima možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay