Apolitični

Najavljeni rekordni Svijet malvazija i nikad veća jubilarna Vinistra

Najveći broj uzoraka pristigao je na deseto jubilarno ocjenjivanje Svijet malvazija koje se tradicionalno održava mjesec dana prije Vinistre, ove godine od 17. do 19. travnja. Na neformalno svjetsko prvenstvo najpoznatije istarske sorte ukupno je prijavljeno 627 uzoraka, od čega čak 270 uzoraka malvazije iz sedam zemalja – iz Hrvatske 207 uzoraka, Italije 37, Slovenije 11, Španjolske devet, Grčke četiri te po jedan uzorak iz Portugala i Crne Gore.

Na natjecanje je pristiglo i 312 uzoraka ostalih vina, 28 uzoraka jakih alkoholnih pića i 17 uzoraka ulja. Ocjenjivanje se tradicionalno održava u hotelu Parentium Plava Laguna na visokoj profesionalnoj razini uz stručnu podršku Veleučilišta u Rijeci, Poljoprivrednog odjela Poreč i informatičku podršku tvrtke e-computing.

„Već sam pet godina predsjednica ocjenjivačke komisije, a moja je uloga da pratim da ocjenjivanje prođe regularno i na visokoj profesionalnoj razini te da potičem suce da prepoznaju izvrsnost. Sjajno je što primjećujem veliki rast posljednjih godina u kvaliteti uzoraka, pa tako i ove godine, između čak 270 uzoraka, već sada mogu reći da ima sjajnih vina“, istaknula je Caroline Gilby, Master of Wine, predsjednica ocjenjivačke komisije Svijeta malvazija.

Cijeli članak možete pročitati na: regionalexpress.hr

Foto: Pixabay