Apolitični

Naizgled neugledna morska stvorenja su gotovo istrijebljena, cijena za kilogram ide i do 3000 eura!

Zbog nekontroliranog izlovljavanja početkom ovog stoljeća, sve su se vrste trpova 2009. našle na listi zaštićenih vrsta u Jadranu

Trpovi, naizgled neugledna morska stvorenja, oduvijek su predmet interesa na Dalekom istoku. “Oni su prilično čudne životinje. Nemaju udove, nemaju oči. Imaju usta, a između njih imaju anus i čitavu gomilu organa”, rekao je jednom Steven Purcell, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za morske krastavce.

Neki smatraju da su gastronomska delicija bogata proteinima. Drugi ih koriste za liječenje problema sa zglobovima. U novije vrijeme i neke terapije za liječenje AIDS-a uključuju trpove. Oni se generalno smatraju dobrim antibiotikom koji ima antivirusna svojstva, pa su tražena sirovina farmaceutskih tvrtki.

Boom je krenuo prije nekih četrdesetak godina. Sve veća potražnja diljem svijeta uzrokovala je njihovo nestajanje na pojedinim područjima. Plićine su potpuno izlovljene pa su ronioci odlazili sve dublje i dublje. Najčešće needucirani i s lošom opremom postali su žrtve pohlepe.

Kilogram najcjenjenijih japanskih trpova na tržištu može dostići cijenu od 3.000 eura. Naravno oni su gotovo istrebljeni. U Yucatanu je količina izlovljenih trpova u samo dvije godine pala za devedeset i pet posto. Istovremeno je poginulo četrdesetak ronioca. Granice se uslijed pomanjkanja sirovina pomiču i na druge tipove. Nakon sušenja svježeg trpa ostaje tek osam do devet posto suhog proizvoda. Takva sušena sirovina jadranskog trpa vrijedi prosječno tristotinjak dolara po kilogramu.