stručnjaci upozoravaju kako preležati neugodne viroze nije tako jednostavno, piše o tome i Huffington Post.
Do toga može doći najčešće konzumacijom namirnica koje utječu na pojačano stvaranje histamina u tijelu, objašnjava za spomenuti izvor liječnica Renee Wellenstein.
Izbjegavajte: oraščiće
Sadrže jako puno (zdravih) masti, pa ih tijelo teško probavlja. Oslobađaju histamin, što može dodatno pogoršati stanje.
Izbjegavajte: brokulu
Brokula sadrži veliku količinu vlakana, koja su u početnim stadijima prehlade i gripe, dok je tijelo oslabljeno, teško probavljiva.
Jedite: crvene paprike
Sadrže antioksidans kvercetin koji je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. “Može spriječiti virus u daljnjem širenju, a popravlja i oštećeno tkivo te smiruje upalu koju izaziva bolest”, objašnjava Wellenstein.
Jedite: gljive
Citokini su proteini male molekulske mase, neophodni za normalno funkcioniranje imunološkog sustava.
Jedite: pileću juhu
Smatra se da ima protuupalno djelovanje.
Kad vas boli grlo i/ili muči kašalj
Izbjegavajte: sirovo povrće
Tekstura sirovih namirnica može biti prilično agresivna i dodatno nadražiti, pa i iziritirati upaljeno i crveno grlo.
Izbjegavajte: citruse
Kiselina iz citrusa može dodatno uznemiriti nadraženo grlo. Bolje je stoga tražiti druge izvore vitamina C (primjerice, paprike).
Jedite: jaja
Ne samo da ih je vrlo lako progutati zbog “sluzave” teksture, jaja su bogata vitaminom D i cinkom, koji u duetu čine jako dobro našem imunološkom sustavu. Proteini kao hranjiva komponenta samo podupiru to.
Jedite: med
Ponovno, med je teksturom jedna od boljih namirnica za upaljeno i nadraženo grlo. I ne samo to, prirodni je protuudar kašlju, prema nekima podjednako efektivan kao bilo koji sirup koji ćete kupiti u ljekarni.
Ostale preporuke i cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr
Foto: Pixabay