Ljuta ili slatka, mljevena crvena paprika nezaobilazan je začin u gotovo svakoj kuhinji.
1. Puna je korisnih nutrijenata
U samo jednoj žlici mljevene paprike (ili 6 grama) ima 8% dnevno potrebne količine željeza! Paprika je puna i antioksidansa većinom iz grupe beta karotenida poput beta karotena, kapsantina, zaeksantina i luteina koji su aktivni borci protiv bolesti srva i krvožilnog sustava te karcinoma – između ostalog.
2. Dobra je za zdravlje očiju
Mljevena paprika dobro djeluje na zdravlje očiju smanjujući rizik od razvoja katarakta (sive mrene) i degeneracije makule ili žute pjege što je povezano sa starenjem.
3. Smanjuje upalne procese
One ljute, zbog kapsantina, dobro djeluju na upalne procese te bolna stanja uključujući artritis, oštećenja živaca te probleme s probavnim sustavom.
4. Može poboljšati razinu kolesterola
Kapsantin iz paprike može podići razinu HDL-a, dobrog kolesterola, te sniziti ukupnu razinu kolesterola i razinu LDL-a, lošeg kolesterola.
5. Antikancerogeni učinak
Studija na 2000 žena pokazala je 25 – 35 % manji rizik od nastanka raka dojke zahvaljući unosu ovih nutrijenata. Također, kapsantin usporava i rast stanica raka koji se već razvio.
6. Djeluje i na razinu šećera u krvi
Kapsantin djeluje na gene povezane s razinom šećera u krvi i blokira enzime koji razgrađuju šećer u tijelu, a može poboljšati i toleranciju na inzulin.
7. “Zdrava” krv
Paprika je bogata nutrijentima važnima za krv, željezom i vitaminom B – manjak obaju može smanjiti broj crvenih krvnih zrnaca i uzrokovati anemiju.
Cijeli članak možete pročitati na: miss7.24sata.hr
Foto: Pixabay