Apolitični

Michelinov kuhar došao do iznimnog gastro otkrića; iz morske trave dobio žitaricu

Zostera marina ili morska svilina je i prije bila sakupljana i konzumirana, ali nikada je čovjek nije uspio kultivirati. Radi se o jednoj od desetak biljnih vrsta iz roda svilina koja obitava u plitkim lagunama do 15 metara dubine. Karakteriziraju je tamnozeleni listovi, a koristi se za punjenje jastuka i kao prirodno gnojivo. Bar je tako bilo do sada, prije dobivenih rezultata niza istraživanja koje je predvodio genijalac među chefovima – Angel Leon. Zbog svoje predanosti maritimnim istraživanjima i vođenju restorana s tri Michelinove zvjezdice, Angel Leona nazivaju još i chefom mora.

“Kada smo prvi put započeli ovaj proces, toliko je stvari moglo poći po zlu”, rekao je David Chamorro, voditelj istraživanja i razvoja u Aponienteu. Ipak, postepeno su varijable išle u korist pretpostavci da se radi o biljci koja ima daleko veće primjenjivosti. Utvrđeno je kako je zostera marina ili morska svilina, višegodišnja biljka s eksponencijalnim rastom i snažnim nutritivnim profilom, uključujući veliku količinu vlakana blagotvornih za ljudski organizam te obiluje omega-3 masnim kiselinama i ne sadrži gluten.

Pitate se kakvog je okusa? “Godinu dana radili smo na ovom zrnu i nismo imali pojma kakav je okus”, rekao je León za Time. “Bio sam nervozan. Što ako ima odvratan okus? Onog dana kad sam ga pojeo, laknulo mi je. ” otkrio je León.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay