Od 1997. godine restorani s najboljim omjerom cijene i kvalitete, odnosno oni koji nude obrok od tri slijeda po razumnoj cijeni, nagrađivani su posebnom nagradom – Bib Gourmand. Cjenovni limit za Bib Gourmand varira od zemlje do zemlje, ovisno o troškovima života, ali inspektori traže jednako visoku kvalitetu, gdje bilo gdje u svijetu.
Pritom, treba napomenuti da ne postoji određena formula za ‘Bib’ restoran – svi su jedinstveni i mogu se uvelike razlikovati jedan od drugog.
Ono što je zajedničko svim Bib restoranima jest jednostavniji stil kuhanja, koji je prepoznatljiv i jednostavan za jelo. Kao što restorani s Michelinovim zvjezdicama oduševljavaju sofisticiranošću, i restoran nagrađen oznakom Bib Gourmand gostu će ostaviti osjećaj zadovoljstva jer je izvrsno jeo po razumnoj cijeni.
Budući se i kod nas spominje neusporedivo rjeđe od zvjezdica, valja reći da u Hrvatskoj trenutačno ima dvanaest restorana s oznakom Bib Gourmand, u kojima ćete dobro jesti bez da duboko posegnete u džep. Ima ih posvuda, pa ukoliko ste gurman skromnijih platežnih mogućnosti, provjerite! Evo popisa:
Tač (Zagreb)
Izakaya by Time (Zagreb)
Vuglec breg (Škarićevo, Krapina)
Konoba Malo selo (Buje)
Alla Beccaccia (Valdabon)
Batelina (Banjole)
Konoba Vinko (Konjevrate)
Šug (Split)
Konoba Fetivi (Split)
Dunav (Ilok)
Konoba Škoj (Šolta)
Konoba Mate (Korčula)
Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr
Foto: Pixabay