Apolitični

Med iz Kine pomiješa se s dalmatinskim i dobije oznaku ‘iz EU-a‘?!

Više ne možemo vjerovati ni deklaracijama! Piše na tegli da je od kadulje, a kadulji ni traga!

Hrvatske tržnice i police trgovačkih centara pune su meda, najčešće sumnjivog podrijetla i, naravno, lošije kvalitete. Na teglici meda piše da je dalmatinski od lavande ili kadulje, a zapravo je riječ o patvorini u kojoj uopće nema kadulje ili se kadulja nalazi u tragovima.

I ništa nije protuzakonito jer je u Hrvatskoj dopušteno miješanje meda, pa se tako uvezeni med iz Argentine ili Kine pomiješa s dalmatinskim medom i prodaje kao med proizveden u EU.

Ipak, dobre vijesti za hrvatske potrošače, ali i pčelare, stižu iz Europskog parlamenta čiji su odbori glasali o strategiji “Od polja do stola”, te su prihvaćeni amandmani zastupnice Biljane Borzan kojima se traže izmjene EU zakona što se tiče označavanja podrijetla hrane, posebno meda i suhomesnatih proizvoda.

Gotovo polovica meda na europskom tržištu se uvozi iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20 posto uvoznog meda krivotvoreno te sadrži ilegalne dodatke, poput šećernog sirupa koji služe za povećanje količine. Osnova za proizvodnju patvorenog meda je šećerna melasa koja se dobiva u postupku prerade šećerne repe.

Takva melasa se stavlja u košnice kao hrana za pčele, da bi se kasnije vadila kao med s kojim pčela nema nikakve veze. Med se zatim miješa u određenom postotku s pravim medom i dobiva se jeftin proizvod koji zapravo i nije med, već šećerna melasa.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay