Apolitični

Manipuliranjem RNA znanstvenici na poljima uzgojili 50 posto veću rižu i krumpire

Ova nova uzbudljiva tehnologija može adresirati probleme siromaštva i gladi na cijelom planetu, procjenjuje Michael Kramer

Tri velika sveučilišta sada su objavila da će manipulacija RNA omogućiti dramatično povećanje prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji. Početna testiranja potvrdila se kako dodavanje tzv. FTO proteina na rižu i krumpir povećavaju prinose za 50 posto i to ne u laboratorijskim uvjetima nego na poljima.

Znanstvenici sveučilišta u Chicagu, Pekingu i Guizhhou oduševljeni su rezultatima. „Promjena je doista dramatična. K tome, funkcionira sa zamalo svim vrstama biljaka s kojima smo probali tu vrlo jednostavnu modifikaciju“, rekao je profesor Chuan He sa Sveučilišta u Chicagu. On je uvjeren kako su našli rješenje za povećanje poljoprivrednih prinosa u eri koju će obilježiti klimatske promjene.

Ova nova uzbudljiva tehnologija može adresirati probleme siromaštva i gladi na cijelom planetu, procjenjuje Michael Kramer, dobitnik Nobelove nagrade i profesor ekonomije na Harris School of Public Policy čikaškog sveučilišta.

Snova imaju u izobilju:

„Možda možemo stvoriti travu s dubljim korijenjem za sušna područja. Možda možemo naučiti drveće da razvije dublje korijenje kako ih ne bi iščupale oluje. Ima tako mnogo potencijalnih aplikacija…“, poručio je Chuan He.

Ako želite naučiti više o ovoj novoj tehnologiji pročitajte znanstveni rad RNA demethylation increases the yield and biomass of rice and potato plants in field trials.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay