Apolitični

Mahuna vanilije, omiljeni začin, danas je pet puta skuplji od srebra, kilogram stoji čak 20 tisuća kuna!

Kasnije ćemo se vratiti na činjenicu da prvi domaći dućan sa začinima ne drži osnovni sastojak potreban za slastičarske kreme ili domaći orahovac, no prije toga treba malo pogledati maloprodajne cijene koje u trgovačkim lancima, onim rijetkima koji ga drže, postiže ovaj madagaskarski plod. Primjerice, na Konzum kliku trenutno je moguće kupiti samo mahunu vanilije brenda Kotany, s time da je u pakiranju samo jedan štapić koji treba platiti 39,99 kuna. Ispod su se onda lijepo potrudili izračunati i prosječnu cijenu za kilogram koja, pazite sad ovo, iznosi 19.995 kuna. Da. Upravo tako. Gotovo 20.000 kuna.

Drastičnom rastu cijena, između ostaloga, “pomogla” je i činjenica da su brojne međunarodne kompanije, među kojima, primjerice, i Nestlé, baš u tom periodu u proizvodnji slastica sintetičku aromu vanilije odlučili zamijeniti prirodnim proizvodom, što je, logično, utjecalo na drastično veću potražnju za ovim vrijednim plodom kojeg je i prije toga bilo nedovoljno za svjetske potrebe. Ponajviše zbog prirodnih ograničenja uzgoja ovog ploda, koji daju tri tipa orhideja – Vanilla planifolia, Vanilla tahitensis te Vanilla pompona, no najrasprostranjenija je ona prva, podrijetlom iz Meksika.

“Pritom joj sve u klimatološkom smislu smeta – i prevelike ili monsunske kiše, nedostatak sunca, premala količina vlage… Sve to utječe na njezin urod, a onda i na cijenu”, pojašnjavaju nam iz tvrtke Luxor, koja prodaje začine Nadalina, dostupne i u trgovačkim lancima.

NABAVNA CIJENA

Ova kompanija mahune vanilije nabavlja izravno s Madagaskara, a iako ne žele otkriti nabavne cijene, upozoravaju nas da je cijena po kojoj se ovaj začin prodaje u trgovinama itekako viša od nabavne. “Istina je da je cijena vanilije posljednjih godina porasla, no ona definitivno ne stoji ni približno toliko koliko to ispada u trgovačkim lancima. Zašto je oni definiraju na toj razini, morate pitati njih”, poručili su nam iz Luxora.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay