Apolitični

Madridska zvijezda Dabiz Muñoz i treći put proglašen kraljem među kuharima

Najbolji chefovi svijeta okupili su se u drugoj polovici studenoga na meksičkome Yucatánu da bi doznali tko će ove godine biti proglašen najboljim među najboljima. Na šestom izdanju priredbe The Best Chef Awards, prvome izvan Europe, dosadašnji kralj među chefovima sačuvao je svoj tron.

Naime, treći put zaredom ta je titula pripala španjolskome chefu Dabizu Muñozu iz restorana DiverXO, jedinom madridskom s tri Michelinove zvjezdice, čime je na ovoj ljestvici postao dosad najuspješniji chef. Zato je i pozdravljen ovacijama tijekom završne gala dodjele nagrada

Ilustracije radi, nabrojat ćemo samo neka njegova novija jela: Hladno poširani golub s vinom palo cortado, maceriran tjedan dana; 45 dana odležani nigiri; Rakovi s krajeva svijeta s umakom kimchi XO (plavi rak, kraljevska kraba); Inspiracije Jugoistočne Azije (Taipirniha, Laksa Singapore, Zeleni curry); Svijet naopako (ledena salata ‘iz dubine hladnjaka’ i morski prilozi); Topli sashimi s naopako prženim mladim jeguljama…

Ovogodišnji poredak u vrhu iznenadio je drugim mjestom za Alberta Adriju, manje poznatog brata slavnog Ferrana Adrije, najutjecajnijeg chefa naše ere.

Chefica Ana Rošspiritus movens slovenske Hiše Franko (Staro selo kod Kobarida), upotpunila je pobjedničko postolje, popevši se s prošlogodišnjeg devetog na treće mjesto te ujedno ponovila lanjski uspjeh kao najbolje rangirana žena na listi.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pexels.com – Photo by cottonbro studio