Apolitični

Legenda o lumbliji na Good food festival 2016.

Legenda o lumbliji bit će tek dio prezentacije turističke ponude Blata u palači Sponza na događaju nazvanom Good food festival 2016.

Naime, već treću godinu za redom Turistička zajednica grada Dubrovnika organizira Good Food Festival, gastro festival međunarodnog karaktera za ljubitelje dobre hrane i pića, uz tridesetak gastronomskih događanja objedinjenih od 20. do 23. listopada. Promocija tradicionalne gastronomije važan je segment programa Good Food Festivala, te će se ove godine, u nedjelju 23. listopada 2016 u vremenu 11 – 13 sati u Palači Sponza upriličiti prezentacija naše destinacije s pričom o autohtonom kolaču lumbliji uz tradicionalni ples kumpanjiju i klapsku pjesmu klape Kumpanji, te predstavljanje nagrađivane kuharice „Croacia- Cozinha e Memoria Dalmata” potomkinje blatskih iseljenika Katie Gavranich Camargo.

Legenda o lumbliji

Lijepa je ovo prigoda da se Dubrovčani i svi posjetitelji upoznaju s još jednim gastronomskim raritetom naše regije, kao i djelićem folklora i nasljeđa otoka Korčula.

Legenda o lumbliji u Dubrovniku

Viteško udruženje Kumpanjija u svojoj sekciji prehrambenog folklora također njeguje i čuva tradiciju pripremanja lumblije, dok Turistička zajednica općine Blato i Blatski fižuli, ustanova u kulturi, zajedno s medijskim pokroviteljem Radijom Blato već petu godinu za redom organiziraju 30. listopada jedinstveno gastro događanje „Dani lumblije” koje zasigurno doprinosi imidžu Blata i otoka Korčule kao otoka za život tijekom cijele godine, uz neprestano čuvanje i njegovanje starih običaja i tradicije te promicanja autohtonog kolača kao što je blatska lumblija. Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji što je stariji, to je ukusniji i poklanja se obitelji, prijateljima i susjedima. „Ne zaboravi me” poruka je koja se svake godine šalje i traje dugo.