Apolitični

Lagali su nam za himalajsku sol…

Himalajska sol je već neko vrijeme u vrhu liste namirnica koje su napravile pravi bum u svijetu zdrave prehrane. Ružičaste granule znatno skuplje nego klasična kuhinjska sol osvojile su mnoge, a sve zbog tvrdnji da pomažu u očuvanju zdravlja, prije svega jer sadrže 84 dragocjena minerala nužna za organizam.

Sramežljivo u odnosu na sav taj marketing oko himalajske soli, povremeno do nas stigne i vijest da na Himalaji zapravo nema solana i da sol koja se papreno plaća, dolazi iz Poljske i s drugih mjesta, da je sve zabluda i da novac dajemo za tek nešto korisnih minerala u tragovima.

A što kaže znanost na sve to?

Budući da postoji toliko vrsta soli od morske, preko havajske, do himalajske logično je pitanje koja je najbolja. U svima njima osnovni sastojak je natrij klorid, samo male količine drugih tvari variraju, pišu na stranici sciencebasedmedicine.

Roze himalajska sol je, dakle, kemijski slična kuhinjskoj soli. Sadrži do 98 posto natrij klorida. Ostatak čine minerali u tragovima, kao što su kalij, magnezij i kalcij i oni toj soli daju svjetloružičastu nijansu i specifičan okus.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay