Masovna proizvodnja mesa u laboratoriju još uvijek nije ni ekonomski isplativa ni ekološki opravdana: meso se u laboratorijima uzgaja na visoko pročišćenim biološkim podlogama, što ima previsoku ekološku cijenu
Trenutačno se laboratorijska govedina, ili kako se službeno naziva, animal cell-based meat (meso na bazi životinjskih stanica, ACBM) još uvijek proizvodi samo u zanemarivo malim količinama i uz ekonomske gubitke.
A ni budućnost se – u smislu postupnog omasovljenja takvog načina dobivanja mesa – baš ne čini previše svijetla: u svijesti potrošača laboratorijski uzgojeno meso još uvijek nije „ono pravo“, a povrh toga i novije znanstvene studije sugeriraju kako bi daljnje povećanje udjela ACBM-a u proizvodni mesa moglo osloboditi i do 25 puta više štetnih emisija nego što ih trenutno oslobađa globalna „klasična“ industrija govedine.
Premda je točno da meso uzgojeno u laboratoriju eliminira potrebu za zemljom, vodom i antibioticima za prirodni uzgoj goveda – veliki dio argumenata koji su govorili u prilog laboratorijske proizvodnje ACBM mesa u stvari bio rezultat netočnih analiza emisije ugljika i drugih štetnih tvari.
Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr
Foto: Pixabay