Apolitični

Krumpir ili kolači na palminu ulju?

Europa je našla zamjenu za suncokret iz Ukrajine, ekološki aktivisti užasnuti ‘horror’ alternativom

Rusija i Ukrajina dva su najveća svjetska proizvođača suncokretova ulja koje se koristi za sve, od prženja krumpirića do proizvodnje majoneze i dječje hrane.Zbog rata izvoz je potonuo, pa neke zapadne kompanije razmišljaju o povratku na sojino, ali i kontroverzno palmino ulje, nakon čije proizvodnje diljem Azije ostaje ‘spaljena zemlja’ te je ono glavni faktor deforestacije.

Britanski maloprodajni lanac Iceland nema problema s time te su već najavili povratak palminom ulju i nisu jedini koji planiraju povratak na uvoz iz Azije. Nekoliko značajnih europskih prehrambenih kompanija za Politico je najavilo iste mjere jer su i palmino i sojino ulje ‘najočitija zamjena za suncokret’.

‘Visoke cijene će potaknuti sadnju palmi i sječu postojećih nasada’, upozorava aktivist Norman Jiwan te dodaje da postojeći proizvodni kapaciteti ne mogu namiriti Europu niti nadomjestiti uvoz iz Rusije i Ukrajine zbog čega azijske prašume čeka horror scenarij.

Kako će potražnja za uljem rasti, sve će više palmi nastradati, pa ekolozi već sad upozoravaju da bi pod sjekiru mogle otići i prašume te staništa orangutana, a posljedično će porasti i emisije stakleničkih plinova protiv kojih se do sada Europa zdušno borila.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay