Apolitični

Konobar! Biftek, molim! 3D-printan, srednje pečen! Vjerne reprodukcije mesa na 3D printerima…

trebao je samo jedan lucidni twist u načinu razmišljanja, pa da se netko dosjeti kako ona amorfna elastično-plastična laboratorijski načinjena pasta od proteina koju na okupu drže laboratorijski načinjena vezivna vlakna može poslužiti kao polukruti “filament” kojim se 3D-printerom pomoću prilagođenih nozzleova od rostfrei-čelika ispisuje – meso.

Prije nepuna dva tjedna, izraelska tvrtka Redefine Meat predstavila je prvi veganski alt-biftek na svijetu i istovremeno najavila kako će tijekom ove godine početi započeti testiranje tržišta u odabranim vrhunskim restoranima. Prve reakcije onih koji su imali priliku isprobati alt-biftek isprintan pomoću Redefine Meatove tehnologije 3D-ispisivanja mesa, govore da printano meso posjeduje sasvim prihvatljivu teksturu, okus i izgled goveđeg odreska i moguće ga je masovno proizvoditi po prihvatljivoj cijeni.

Redefine Meat: alt-mišići, alt-masnoća, alt-krv

Nakon savjetovanja s vodećim mesnicama, kuharima, prehrambenim tehnolozima i stručnjacima za ukus, Redefine Meat je u svojim Alt-Steak proizvodima uspio vjerno reproducirati više od 70 senzornih parametara pravoga mesa, uključujući teksturu vrhunskih goveđih bifteka, njihovu sočnost, raspodjelu masnog tkiva, pa čak i prepoznatljivi aftertaste.

Aleph Farms: 3D tiskanje govedine od uzgojenih stanica

Za sve one koji unatoč ekološke osviještenosti i brige za budućnost planete osjećaju odbojnost prema pomisli da je odrezak kojega žvaču načinjen od biljaka umjesto od pravoga mesa, postoje i mesnatije alternative veganskom alternativnom mesu. Primjerice, još jedan izraelski startup – Aleph Farms, jedna od vodećih tvrtki u ovoj domeni, koja je već ranije privukla pozornost svojim atraktivnim i medijski dobro popraćenim printanjem mesa u Svemiru.

Kao korak dalje u svojem radu na osmišljavanju alternacija mesu, Aleph Farms je nedavno patentirao metodu koja pod kontroliranim laboratorijskim uvjetima oponaša prirodni proces regeneracije mišića (mesa) goveda. Goveđe stanice se u laboratoriju umnožavaju u mesnatu „masu za 3D-printanje“ koja zadržava vjernu prirodnost okusa, teksture i izgleda goveđeg mesa.

NOVAMEAT: španjolska veganska imitacija svinjetine

Pozorniji čitatelji će opaziti da se većina 3D-tiskarskih „mesnih“ startupa nalazi u Izraelu, no ipak nije baš sve trodimenzionalno ispisano meso na svijetu izraelskoga porijekla, niti je imitacija govedine: španjolska tvrtka poznata po veganskom alt-mesu proizvedenom 3D-tiskom, NOVAMEAT, koristi posebno patentiranu tehnologiju temeljenu na nano-vlaknima načinjenima iz proteina povrća, te laboratorijski obrađenim kako bi im izgledala kao vlakna proteina životinjskog porijekla. Njihove sirovine za nano-vlakna za 3D-tiskanje uključuju proteine ekstrahirane iz graška, morskih algi i riže.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay