Apolitični

Komisija predlaže nova pravila za bolji pristup vodi za piće

Europska komisija je u četvrtak predložila promjene direktive o kvaliteti vode za piće prema kojima bi se od država članica tražilo da poboljšaju pristup za sve ljude, posebice za ranjive i marginalizirane skupine, između ostaloga, i kroz uspostavu opreme za pristup vodi za piće u javnim prostorima.

Prijedlog Komisije odgovor je na europsku građansku inicijativu, “Right2Water” (pravo na vodu), kojom je prikupljeno 1,6 milijuna potpisa podrške poboljšanju pristupa sigurnoj vodi za piće za sve Europljane.

Pravo pristupa kvalitetnim osnovnim uslugama, uključujući vodu, jedno je od načela europskog stupa socijalnih prava, koji su jednoglasno prihvatili šefovi država ili vlada na sastanku na vrhu u studenome prošle godine u Goeteborgu.

“Građani su se jasno i glasno izrazili putem europske građanske inicijative pozivajući na poduzimanje mjera za zajamčen pristup sigurnoj vodi za piće. Poslušali smo ih i poštovali njihovu odluku te proveli detaljnu analizu postojećeg zakonodavstva. Danas stoga predlažemo modernizaciju prava EU-a poboljšanjem kvalitete vode za piće te povećanjem pristupa građana gdje je to najvažnije”, izjavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

“Ovim se prijedlogom olakšava prijelaz na kružno gospodarstvo pomažući državama članicama da upravljaju vodom za piće na resursno učinkovit način. Time se podrazumijeva smanjenje potrošnje energije i nepotrebnog gubitka vode. Zahvaljujući povećanoj transparentnosti time će se osnažiti i potrošači te će ih se potaknuti na održivije odluke, primjerice na uporabu vode iz slavine”, rekao je potpredsjednik Komisije nadležan za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen.

Cijeli članak možete pročitati na: agrobiz.vecernji.hr

Foto: Shutterstock