Apolitični

Koliko ste hrane već bacili zbog prekoračenja datuma na etiketi? To bi se uskoro moglo promijeniti…

Veliki britanski lanac supermarketa Tesco uklonio je datume i oznake ‘najbolje upotrijebiti do’ s gotovo 70 namirnica, uglavnom voća i povrća, u svojim trgovinama. Time će doprinijeti smanjenju količine bačene hrane koja je apsolutno jestiva i neškodljiva, ali je potrošači zbog isteka otisnutog datuma ne žele konzumirati. Hoće li takva praksa uskoro zaživjeti i u Hrvatskoj?

U jeku poremećaja u opskrbi i poskupljenja zbog ekonomičnosti, ali i reduciranja otpada te klimatskih ciljeva, mnogi supermarketi na Zapadu, prvenstveno u SAD-u i Britaniji, odlučili su zbog neupućenih kupaca izmijeniti sadržaj etikete na hrani. Uobičajenu oznaku ‘najbolje (upotrijebiti) do’, s datumom do kojeg je najbolje iskoristiti namirnicu, zamijenio je natpis: ‘Bez datuma; pomaže reducirati otpad‘. Tako su u Tescu sada označene mandarine, jabuke, krumpir, rajčice, agrumi, luk… Istu praksu uveli su i Waitrose, Sainsbury’s i Marks & Spencer.

‘Znamo da bi neke kupce mogla zbuniti razlika između datuma ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’, što može dovesti do toga da se savršeno jestivi predmeti nepotrebno bace. Uveli smo ovu promjenu na ambalaži za voće i povrće jer se te namirnice ponajviše bacaju’, objasnio je Mark Little, voditelj odjela za otpad od hrane u Tescu, dodajući kako mnogi kupci kažu da svoje voće i povrće ionako procjenjuju prema izgledu, a ne prema označenom datumu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay