Apolitični

Kava snižava razinu magnezija? Zastrašujuća teorija širi se društvenim mrežama, završila je čak i u – krimiću: provjerili smo koliko je utemeljena

Na stranicama američke nacionalne knjižnice medicinskih instituta (US National Library of Medicine National Institutes of Health) našla sam rezultate studije provedene nad dobrovoljcima između 17 i 41 godine. Njima je u razmaku od tri sata dana doza od 3 milograma kofeina po kilogramu tjelesne težine, nakon čega im je razina magnezija i kalcija u mokraći ‘znatno porasla’.

A evo što o mogućem utjecaju kofeina na apsorpciju i dostupnost magnezija misli nutricionistkinja Dragana Olujić.

– U velikom broju procesa u našem tijelu hranjive tvari utječu jedna na drugu. U konkretnom slučaju, gubitku magnezija usljed diuretičkog efekta kofeina, mogućnost postoji. Međutim, kofein nema diuretički učinak čak ni u količinama koji se za uobičajenu potrošnju kave smatraju prekomjernim. Bar ne takav da bi mi to osjetili kao značajno – piše nutricionistkinja u svom odgovoru, a ja ‘otpuhujem’ s olakšanjem, te nastavlja:

– Sporne su ekstremne potrošnje kofeina, dakle količine od 800 mg i više, u kombinaciji  s visokom  potrebom za magnezijem koja postoji kod sportaša u specifičnim situacijama kao što su razvojni treninzi i natjecanja ili pak osoba koje uzimaju velike količine lijekova koje zahtjevaju dodatnu terapiju magnezijem kao te kod osoba koje imaju indiciran nedostatak magnezija.

Proračunska tablica:

– instant kava ima 57 miligrama kofeina

– espresso ima 77 miligrama kofeina

– filter kava ima 163 miligrama kofeina

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA (European Food Safety Agency) navodi da je 400 miligrama potpuno sigurna dnevna doza za zdrave odrasle osobe.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay