Apolitični

Kakvog će okusa biti ćevapi uzgojeni u laboratoriju!?

Ćevapi iz laboratorija, to je naša budućnost. I ne znači da će biti išta lošiji od ovih današnjih. Samo za razliku od današnjih zbog kojih ste morali uzgojiti pa zaklati živu životinju, meso za buduće ćevape, odreske, krmenadle, pileća prsa ili batake uzgojit će se u laboratorijima od samo nekoliko stanica originalnog životinjskog mesa. Jedna izraelska tvrtka kaže da već sad proizvode oko 500 kilograma takvog mesa na dan.

Laboratorij, bijele kute i epruvete umjesto kokošinjaca, štala i klaonica. Tako Izrealci proizvode piletinu, svinjetinu, janjetinu, uskoro i govedinu. Na dan iz laboratorija izađe 500 kilograma mesa. 

Razlike između ovih pilećih ili junećih kebaba ili ćevapa i hamburgera i onih uzgojenih u laboratoriju neće biti, barem ne na prvi pogled. Osim što će izgledati isto, bit će isto slasni i masni ili ćemo barem misliti. 

U izraelskom pogonu mesari i stočari su znanstvenici i prehrambeni stručnjaci.

„Iz bioreaktora dobivamo masu mišićnih stanica, a masne stanice često pružaju iskustvo mesa bez klanja životinje i bez nanošenja štete. Možemo proizvesti ukusno meso i zdravije nego tradicionalno“, tvrdi vlasnik izraelske tvrtke za proizvodnju mesa u laboratoriju Yaakov Nahmias.

To su životinjske stanice uzgojene u laboratoriju, a takvo meso uzrokuje 80 posto manje emisija stakleničkih plinova i troši čak 96 posto manje vode od tradicionalne proizvodnje mesa.

Cijeli članak možete pročitati na: rtl.hr

Foto: Pixabay