Apolitični

Jesu li zaslađivači sigurna zamjena za šećer ili je bolje izbjegavati ih?

Za vrijeme devetogodišnjeg razdoblja praćenja ispitanika stručnjaci su evidentirali 1502 srčana problema, među kojima su bili srčani udar, angina pectoris i moždani udar.

Istraživanje je pokazalo da se srčana bolest razvila u 346 od 100.000 ljudi koji su konzumirali velike količine umjetnih zaslađivača, u usporedbi s 314 na 100.000 osoba koje ih nisu konzumirale.

Rezultati provedene studije u skladu su s najnovijim izvješćem WHO-a objavljenim ove godine. Znanstvenici ne preporučuju korištenje zaslađivača kao sigurne alternative šećeru, rekla je Mathilde Touvier iz INSERM-a, koja je koordinirala studiju.

U izvješću Svjetske zdravstvene organizacije iz travnja stoji kako “nema jasnog konsenzusa o tomu jesu li umjetni zaslađivači učinkoviti u procesu dugoročnog gubitka kilograma i njihova održavanja ni jesu li povezani s ostalim dugoročnim posljedicama za zdravlje”.

Druga studija, koja se temelji na podacima Nutri-Neta, objavljena ranije ove godine, otkrila je korelaciju između razvoja raka i umjetnih zaslađivača poput aspartama, acesulfam kalija i sukraloze.

No slične su opservacijske studije odnedavno pod kritikom medicinske struke jer ne uspijevaju utvrditi uzroke razlika u rezultatima istraživanja.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay