Za vrijeme devetogodišnjeg razdoblja praćenja ispitanika stručnjaci su evidentirali 1502 srčana problema, među kojima su bili srčani udar, angina pectoris i moždani udar.
Istraživanje je pokazalo da se srčana bolest razvila u 346 od 100.000 ljudi koji su konzumirali velike količine umjetnih zaslađivača, u usporedbi s 314 na 100.000 osoba koje ih nisu konzumirale.
Rezultati provedene studije u skladu su s najnovijim izvješćem WHO-a objavljenim ove godine. Znanstvenici ne preporučuju korištenje zaslađivača kao sigurne alternative šećeru, rekla je Mathilde Touvier iz INSERM-a, koja je koordinirala studiju.
U izvješću Svjetske zdravstvene organizacije iz travnja stoji kako “nema jasnog konsenzusa o tomu jesu li umjetni zaslađivači učinkoviti u procesu dugoročnog gubitka kilograma i njihova održavanja ni jesu li povezani s ostalim dugoročnim posljedicama za zdravlje”.
Druga studija, koja se temelji na podacima Nutri-Neta, objavljena ranije ove godine, otkrila je korelaciju između razvoja raka i umjetnih zaslađivača poput aspartama, acesulfam kalija i sukraloze.
No slične su opservacijske studije odnedavno pod kritikom medicinske struke jer ne uspijevaju utvrditi uzroke razlika u rezultatima istraživanja.
Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr
Foto: Pixabay