Apolitični

Jesensko voće puno je najopasnijih pesticida, pogledajte brojke…

Europske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) prodaju se s ostacima pesticida

Jesensko voće visoko je kontaminirano kategorijom najopasnijih pesticida, pokazuju najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network), a prenosi njihova članica hrvatska udruga Zemljane staze.

Visok postotak voća – europske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) – prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih bolesti, ako se konzumiraju i u vrlo malim dozama.

Utvrđeno je kako je voće iz nekih zemalja više kontaminirano od drugih. Tako je gotovo tri četvrtine (71%) nizozemskih jabuka bilo je kontaminirano, u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54%) i Portugala (50%). Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71%, 70% odnosno 68%), kao i kod gotovo polovice mađarskih i grčkih šljiva. Daleko najzagađenije bile su norveške maline (61%), dok je u slučaju grožđa nekontaminiranje bilo grčko (56 posto) i talijansko grožđe (47%). Podsjetimo, Hrvatska najveći dio stolnog grožđa uvozi upravo iz Italije.

Izvješće pod naslovom “Pesticide Paradise”, o tome kako su industrija i dužnosnici zaštitili otrovne pesticide od političkog pritiska usmjerenog na uspostavljanje održive poljoprivrede, dolazi 60 godina nakon objavljivanja knjige Tiho proljeće (Silent Spring), autorice Rachel Carson koja je prva upozorila javnost na opasnosti pesticida i pomogla potaknuti moderni ekološki pokret.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay