Apolitični

Jastozi prije kuhanja moraju biti ošamućeni

Švicarska je zabranila primjenu dosadašnje kulinarske prakse po kojoj se još živi jastozi ili rakovi u uzavrelu vodu bacaju živi.

Novi zakon, u skladu s kojim jastozi i ostale vrste rakova prije kuhanja moraju biti ošamućene, na snagu stupa 1. ožujka, objavila je Hina Po istom se zakonu ovi morski člankonošci više neće smjeti transportirati na ledu ili u ledenoj vodi. Vodene vrste uvijek moraju biti u svojem prirodnom okruženju. Odluka je zabrinula vlasnike restorana koji kažu da će morati izmijeniti način spravljanja ove vrste rakova, piše švicarski Tages Anzeiger.

Novi zakon uključuje i niz novih propisa o zaštiti životinja, među kojima je odredba o veličini kaveza za kućne ljubimce i odluka po kojoj zamorci, zečevi i pilići više neće moći biti izloženi u zoološkim vrtovima. Novim zakonom Švicarska slijedi talijanski primjer kada su posrijedi propisi o čuvanju rakova.

U lipnju prošle godine talijanski je sud donio odluku po kojoj se jastozi ne smiju držati na ledu u restoranskoj kuhinji jer im to uzrokuje patnju. Treba napomenuti da postoji razlog zbog kojega jastog mora biti živ u trenutku kada se započnu pripreme za neko jelo. On u svojem mesu sadrži bakteriju koja je, dok je živ potpuno bezopasna. No čim ugine mutira i iz bezopasne se pretvara u opasnu i otrovnu.

Cijeli članak možete pročitati na: bljesak.info

Foto: Shutterstock