Apolitični

Izrada sintesajzera – zvuk i programiranje: prva u nizu multimedijalnih računalnih radionica Gradske knjižnice Kaštela

U sljedećem tekstu najavljujemo edukativnu radionicu koja je po svom sadržaju posebna. Naime u subotu, 20. veljače od 09:30 u Gradskoj knjižnici Kaštela u Kaštel Sućurcu odvijat će se radionica „Izrada sintesajzera – zvuk i programiranje”, a domaćin je istraživač zvuka i Fesbovac Petar Jerčić. Evo što kaže u službenoj najavi:
Zvuk koji čujem proizlazi od raznih stvari i procesa. Njegovo osnovno svojstvo je bilo koje titranje koje ljudsko uho može čuti, ono proizvodi zvuk. Koristeći programski jezik Pure Data isprogramirat ćemo najjednostavniji model oscilatora koji titra i proizvodi zvuk. Programiranjem više oscilatora proizvest ćemo akorde, a potom i sintetizirati glazbu. Biti će pokazano kako ovaj isprogramirani model odgovara identičnom elektroničkom sklopu koji proizvodi zvuk. Naučit ćete ponešto o osnovi zvuka i programiranja, osnovne teorije koje vode do stvaranje sintesajzera i sintetičkog zvuka.
Nakon radionice imat ćemo koncert polaznika radionice (15 min.), a nakon toga koncert voditelja radionice (45 min.).
Radionica je namijenjena svima od 7 do 77 godina s uređajem (laptop, računalo) koji posjeduje mogućnost instalacije Pure Data (Pd-extended) programskog jezika, nije potrebno prethodno poznavanje programiranja.
Dodajmo ponešto i o Petru koji je rođen 11. rujna 1984. u Splitu, gdje je završio III. gimnaziju, te diplomirao računarstvo na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu. Bavi se istraživačkim radom koji se fokusira na psihofiziologiju i njene teorije, metode i mjerenja. Točnije, istražuje kako mjeriti i interpretirati emocionalna stanja, uz korištenje psihofizioloških metoda i opreme. Baš pomoću psihofizioloških podataka (pomoću Pure Data programa, aditivne sin-teze), Petar svira navedene signale uživo.
Sve ovo bit će jako zanimljivo, stoga usmjerite svoju adresu prema Kaštel Sućurcu.

Više u kategoriji: Znanost; Obrazovanje
Izvor i foto: GKK (Renata Dobrić)
D. Šabić, mag. nov.