Apolitični

Istarski ribari: ‘Umjesto ribe, lovimo meduze, alge i parazite…‘

Istarski ribari su na sto muka, već dva mjeseca mreže im pune ogromne meduze, znaju ih uloviti i do jedne tone, neki primjerci teški su i do osam kilograma. Nanose štete, uzrokuju tolike gubitke da se ceh ribara obratio resornim službama tražeći proglašenje elementarne nepogode.

Ali još bi bilo dobro da je stalo na tome, uzgajivači školjaka s istarskog zapada doživljavaju poslovnu katastrofu zbog malog crva izgleda lista hrasta, koji se velikom brzinom već proširio do područja Limskog kanala.

Put bi ga lako mogao povesti prema jugu, u pravcu srednje i južne Dalmacije. Agresivan je, s dva pipka lako neutralizira mišić školjkaša, brzo se ugnijezdi u ljušturi, proždere sočnu pupu, ali napravi i rodilište za veliki broj novih potomaka.

– Više to nije alarm, već jasna opasnost za kompletan gubitak školjkarskih nasada koji će, ako se neko prirodno čudo ne dogodi, u kraćem vremenu nestati. Kao da ih nikada tu nije ni bilo – javljaju nam uzgajivači.

– Prvo nas je napala alga sluzave konzistencije koja oblaže pergolare sa školjkama. Kompletno ih prekrije, školjki oduzme kisik, smanjuje se plankton. I eto problema, eto uništavanja školjaka. 

Eto nove muke za Istrijane koja je uslijedila nakon gubitka periski, pojave velikog bodljikavog raka, alge koja se pruža u ogromnim zavjesama, još k tome i navale rebraša, te onda i dolaska ogromnih meduza. Kao da stiže smak svijeta. Vrte glavama što im novo slijedi. Pitaju se je li to zbog pličina, balastnih voda, promjena klime. Nešto se događa, neka promjena postoji čim ih je toliko problema našlo. Između ostalog i pojava meduza od kojih je nekima klobuk veličine volana prosječnog automobila. Ogromne su, srećom, ne žare. Ali zato izazivaju strašne poslovne štete jer su teške, masivne, uguše u mrežama i ono malo ribljeg ulova.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay