Apolitični

IMOTSKA USKRSNA JELA

Uskrs je pred vratima. Imoćani poznati kao veliki ljubitelji dobre spize, ujedno i vrsni majstori za takvu spizu pripraviti, za blagdane Uskrsa imaju neke svoje slatke i slane tajne.

Ne čudi stoga ni činjenica da su se u samom gradu Imotskom, kako i stoji zapisano u starim imotskim kronikama nekada održavali i svojevrsni festivali domaćih imotskih slatkih i slanih pripravaka, baš za Uskrs.

Da je i dan danas tome svjedoči i podatak da je taj gradić Dalmatinske zagore među rijetkim u Hrvatskoj koji ima svoju kuharicu „Imotski na pjatu“. Taj već sada kultni gastronomski vodič koji kroz jelo priča i o ljepotama, kulturi, baštinskom naslijeđu Imotskog, doživio je već četiri izdanja, a u pripremi je i peto jubilarno.

Upravo jedan dio te nekonvencionalne kuharice ima poglavlja o prigodnim jelima, za Uskrs, Božić i druge velike blagdane.

Stoga u prigodi Uskrsnih blagdana , preporučujemo čitateljima našega Apolitičnog.hr recepte za dva slana i jedno Uskrsno jelo iz kuharice gospođe Maje Nikolić, odnosno iz njene knjige „Imotski na pjatu“.

Autorice kultne imotske kuharice “Imotski na pjatu” Maja Nikolić i kćerka joj Gabx Škeva

RIŽOT NA USKRSNI PONEDILJAK

Na maslacu i maslinovom ulju /pola-pola/ zažuti se na sitno izrezana mlada kapulica. Doda se na tanke fetice narezano povisme i dalje se žuti dok se povisme ne počme prozirati. Tada se dodaju na krupno narezane gljive i sve se dalje šufiga nekoliko minuta. Potom se dodaju izrezani luk, sparoge očišćene i narezane na veće komade, te pršut narezan na tanke fetice. Sve se kratko šufiga pa doda voda i riža /mala šalica za crnu kavu po osobi/. Sve se kuha na laganoj vatri uz povremeno miješanje i dodavanje vode ako je potrebno. Kada je riža skoro gotova, doda se malo maslaca, pokapa se maslinovim uljem, papri i oprezno soli, jer su pršut i povisme slani. Ostavi se poklopljeno nekoliko minuta i jede se toplo.

MAJINO SVEČANO JELO

TOĆ:

Brašno se zažuti na masti pa mu se doda mlijeko. Miješa se na laganoj vatri dok ne postane kašasta smjesa, kada se treba ukloniti s vatre. Tome se sada doda naribani sir i ostavi se hladiti uz povremeno miješanje. U ohlađenu smjesu umiješaju se žumanjci, posoli i doda snijeg od bjelanjaka. Štanap za kugluf namaže se mašću, pospe mrvicama kruha, u njega istrese smjesa i stavi kuhati na pari /banja Marija/, ili peče u pećnici na laganoj vatri oko jedan sat. Stavi se hladiti, a ohlađeni kugluf se preokrene i istrese na veliki pjat.

Posebno se priprema toć. Na ulju se zažuti isjeckana kapula, na to dodaju komadi kokošjeg mesa i dalje se žuti na laganoj vatri uz neznatno polijevanje. Potom se dodaju, konšerva, paprika, sol, papar, vegeta i malo ribanog oraščića. Sve se kuha na tihoj vatri, dok meso ne omekša. Posebno se skuhaju šljive.

Okolo kuglufa razmjesti se meso, koje se prelije toćom, sve pospe ribanim sirom i ukrasi suhim šljivama. Poslužuje se kugluf rezan na fete kao torta s mesom u toću.

IMOTSKA USKRSNA SIRNICA I GARITULA

SIRNICE

Kvasac s malo brašna i 1dl mlijeka se ostave dizati. Sol se pak rastopi u 1 dl toploga mlijeka. Dignuti kvasac, mlijeko s rastopljenom soli i svi ostali sastojci dobro se izmiješaju, pa kuhačom užbate /ili izrade rukom/ i pusti dizati. Ovo sve se preporuča uraditi uvečer, pa da se tijesto do ujutro diže u toplome. Od ovog dignutog tijesta pripremaju se sirnice svaka težine oko 1/“ kilograma. Svaka se ponovo mijesi s još malo brašna i pusti se dizati na papiru kojeg se namaže mašću. Dignute sirnice penelom se premažu jajem, kojega smo užbatili pirunom. Prije mazanja po sirnici se vrhom nožica što dublje urežu tri kraka od sredine prema rubovima, da se pekući lijepo rascvjeta. Nadalje se sirnica pospe komadićima šećera koji se dobiju razbijanjem u krupno, kocaka šećera tučkom za meso. Peku se 60 minuta na 150 stupnjeva C u roštjeri na papiru, da bi ostale čim više, preporuča ih se peći u okruglom štanpu od torte.

GARITULE

Garitule se prave uz sirnice od istog tijesta. Za jednu garitulu izvalja se tijesto rukama u prst debeli štanap dužine otprilike 60 cm. Na sredini štapa položi se tangano jaje,obavije tijestom, pa se krakovi tjestenog štapa isprepletu u pletenicu. Garitula se položi na papir namazan mašću, premaže užbačenim jajem, pospe se krupnim komadićima od razbijenog šećera u kockama i ostavi dizati. Stavlja se s papirom u roštjeru peći 20 minuta na 150 stupnjeva C.

Pripremio: Braco Ćosić