Apolitični

IMOTSKA STARA KUŽINA: KROKANAT

U nastavku priče o staroj Imotskoj kužini i nakon prva dva slana recepta, evo mali predah uz jedan tradicionalni i svakom znani slatki izričaj. Krokanat je univerzalni slatki prilog, bolje kazati slatki bonbon koji ne zahtjeva mnogo sastojaka. Samo šećer i bajame. No, njihova priprema je specifična.

Mnoge slastičarnice diljem svijeta upravo taj slatki izričaj radile su po nekim svojim receptima. Imoćani to rade upravo ovako kako vam i ova fotografija predočava. Svaka iole ozbiljna imotska kuharica ili slastičarka imala je za izradu krokanta posebnu mramornu ploču i poseban lazanjur.

Korokanat se cucao, te bio i predivni ukras mnogim imotskim tortama, posebno Carskoj imotskoj torti.

Evo i recepta:

-3-4 žlice šećera

-3-4 žlice isjeckanih bajama

Na tavu se stavi šećer i na tihoj vatri ukaramela se da bude svijetle boje. Tada se dodaju bajami i sve se izmiješa. Izlije se smjesa na mramornu ploču namazanu uljem. S lazanjurem se razvalja na nekoliko milimetara debljine. Lazanjur treba biti mokar, a ako se lijepi još ga više treba namočiti vodom. Od razvaljanog krokanta velikim nožem moraju se brzo izrezati trake i njime ih podići s mramorne ploče, pa zavijati spiralno oko okruglog štapa. Tako oblikovane skidaju se sa štapa i odlažu hladiti. Sve radnje moraju se raditi vrlo brzo.