Apolitični

IMOTSKA SLATKA SPIZA

Nakon nekoliko slanih sadržaja iz bogate Imotske stare kužine,evo i dva recepta onoga slasnog i slatkog.

Tko nije kušao imotske rafijole, ili pak imotsku Ježevu tortu, ili Ježevicu, taj nije ni osjetio slast u svojim ustima. Istina, nije rafijol, ili pak Ježeva torta samo imotski proizvod, no ono što Imoćanke stavljaju po svojim starim receptima u pripravu tih slastica, to je nešto posebno. Uostalom, evo Vam recepti pa kušajte. U slast!

IMOTSKI RAFIJOLI

Tijesto:

500 g brašna

120 g šećera

120 g maslaca

4 žumanjka

2dl domaćeg prošeka

1/2 žličice praška za pecivo

Od ovih sastojaka umijesi se mekano tijesto (s mekanim je lakše raditi) i pokriveno se ostavi malo stajati.

Krema:

4 bjelanka

250 g šećera

250 g bajama

naribana kora od limuna

naribana kora od naranče

2 vanilin šećera

mljeveni klinčići

cimet

naribani oraščić

1 žlica mljevene kave

2 žlice ruma

1 žlica maraškina

10-15 kapi ekstrakta gorkih bajama (bittermandel)

Bajami se poprže i samelju, bjelanjci se istuku u snijeg i s preostalim sastojcima se izmiješa krema. Tijesto se razvalja u švoj otprilike debeo 3 milimetra. Na rub tijesta, stavi se žlica kreme i preklopi tijestom, pa se rafijol polukružno odreže rodelom. Rafijoli se slože u roštjeru koja se mora namazati. Prije pečenja rafijoli se mogu probosti iglicom na nekoliko mjesta da se pekući ne otvore. Peku se 15 minuta na laganoj vatri od 150 stupnjeva C da bi ostali svijetle boje. Pečeni rafijoli namažu se rakijom i pospu kristal šećerom, u koji se stavi i vanilin šećer.

Što treba znati o imotskim rafijolima!?

Švoj za rafijole ne smije biti jako tanak kao za tajadele ili rezance. Rafijoli ne smiju biti prepečeni da ne bi pri zagrizu bili hrskavi. Moraju biti svijetli bijelkaste boje. Zato se tijesto zamijesi s prošekom što će rafijolima dati bjelinu kod pečenja. Krema treba biti mirisna kao u Imotskoj torti. Gotovi rafijoli se penelom ravnomjerno namažu rakijom i pospu, ili uvaljaju gornjom stranom u kristal šećer, tako da šećer bude ravnomjerno raspoređen na rafijolima bez grudica. Rafijoli ne moraju biti svi iste veličine, jer to nije tvornička slastica, a različitost po veličini ovisi i o raspoloženju onoga tko ih radi.

TORTA JEŽEVICA

10 bjelanjaka

300 g šećera

300 g bajama

ribana kora od 1/2 limuna

sok od 1/2 limuna

Žbati se tvrd snijeg od bjelanjaka, doda šećer, kora i sok od limuna, te te poprženi i mljeveni bajami. Štanap za tortu namaže se maslacem i pospe brašnom. Torta se peče u tri dijela na sasvim tihoj vatri.

Krema:

10 žumanjaka

10 žlica šećera

1oo g tvrde čokolade

250 g maslaca

Žumanjci, šećer i čokolada se izmiješaju pa kuhaju na pari (banja Marija) dok se ne zgusne. U ovu ohlađenu smjesu doda se užbaćeni maslac. Kremom se premaže torta između slojeva odozgo i sa strane, a po vrhu se nabodu isjeckani oguljeni bajami.

Pripremio: Braco Ćosić