Apolitični

IMOTSKA SLATKA KUHINJA: PRIKO ŠPAHERA

Jeste li poštovani pratitelji našega portala čuli za slatkiš zvan Priko špahera? Mnogi od vas sigurno nisu, a da vas iznenadimo to je jedan od najljepših i najjednostavnijih slatkiša koje imotske domaćice često prakticiraju raditi. Koliko god je jednostavan on je i vrlo ukusan. Još kada mu se doda gušta koje samo znadu Imoćanke, e onda je to slastica kojom možete počastiti i najizbirljivijeg sladokusca. Pa, evo vam i recepta iz Imotske slatke kuhinje.

Sastojci:

– 6 jaja

– šećera težine jaja

– brašna težine pet jaja

– isjeckani bajami

– 1 vanilin šećer

– ribana kora od limuna

– miris bajama gorkića (ekstrakt bitter mandel)

Svi sastojci se izmiješaju. Smjesa se žličicom stavlja na roštjeru namazanu maslacem, pa se ti kolačići posipaju isjeckanim bajamima. Među kolačićima treba ostaviti dovoljno razmaka, da se u tijeku pečenja ne spoje. Peku se 20 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. Mlake se iz roštjere vade nožem, pa se rukom saviju oko okruglog štapa da dobiju polukružni oblik. Naziv “Priko špahera” dolazi od starih štednjaka-špahera koji su pred sobom imali dršku od okrugle cijevi na kojoj se i savijao kolačić.

ŠKARTOCETI

– 500 g brašna

– 100 g masti

– 8 žumanjaka

– mlijeko

– 2 žlice šećera

– 1 vanilin šećer

– naribana kora od limuna

Od svih sastojaka zamijesi se tijesto koje treba malo odstajati. Tijesto se razvalja lazanjurom u dosta tanke listove. Listovi se režu rodelom u prst široke trake. Trakom se omota cijeli štanap za škartocet (štanap je tuljak od lima, otprilike dužine 12 centimetara). Traku tijesta na kraju omatanja dobro je priljepiti bjeljankom na donji sloj tjesta. Tijestom omotani štanpi peku se na laganoj vatri. Pečeni škartoceti, ali još uvijek mlaki, skidaju se sa štanpa. Škartoceti se mogu pripremiti i od lisnatog tijesta. Pune se žutom ili nekom drugom kremom. Ako se škartoceti pune žutom kremom preporuča se radi raznolikosti, polovicu žute kreme pomiješati sa čokoladom ili kakaom da se dobiju dvije kreme različite boje (svjetla i tamna).