Apolitični

I DALJE KORISTITE TEFLON ZA KUHANJE? Razmislite dvaput, može se razgraditi na kemikalije u kojima ima bojnog otrova!

Jesu li teflonske tave doista štetne za ljude? ‘ Oštećeni se teflon pri visokim temperaturama brzo raspada i razgrađuje na kemikalije u kojima doslovno ima bojnog otrova’

Novi film “Mutne vode” govori o velikom zataškivanom korporativnom skandalu tvornice Du Pont, koja je izumila i najveći je svjetski proizvođač teflona. Navodno je  godinama u vodu ispuštala opasne kemikalije, tako da su tisuće ljudi u Americi oboljeli od raka, bolesti štitnjače, a djeca su se rađala s deformacijama. Nakon duge borbe odvjetnik im je izborio 670 milijuna dolara, a film je ponovno je reaktualizirao priču o teflonu, tj. o korištenju i štetnosti tava od teflona, javlja RTL.

Kada su se pojavile šezdesetih godina prošlog stoljeća, dogodio se zaokret u kulinarstvu. Teflonska tava bila je san svake domaćice, ništa se više nije lijepilo. No, onda se otkrilo da mogu biti štetne. “Ne koristimo teflonske tave. U uporabi su tave od lijevanog čelika i inoksa. Zato što kod njih postoji šansa da se materija sastruže i da završi u hrani”, kazao je kuhar Luka Đamarija.

Dobro su napravili, uvjeren je profesor kemije s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji kaže, teflon je otrov u kuhinji. “Ukoliko je teflon imalo oštećen, govorim o nekim mikro oštećenjima koja ne vidite, takav teflon možete slobodno baciti iz kuhinje. Zato što se takav teflon pri visokim temperaturama brzo raspada i razgrađuje na kemikalije u kojima doslovno ima bojnog otrova”, kazao je Valerije Vrček, profesor kemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Teflon je zapravo plastika, punim imenom poli-tetra-fluoretilen.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay